top of page
295457990_1770000000016185_3908284966183567119_n.jpg
Fr. Ashlin Jose, directeur van Trivandrum Social Service Society bezoekt het Missiebureau

Donderdag 4 mei bezocht Fr. Ashlin Jose, directeur van Trivandrum Social Service Society in India, het Missiebureau. Hij werd vergezeld door Fr. Shaji Silva, kapelaan van de Indiase katholieke gemeenschap in Philadelphia, USA en kapelaan Marthoma uit de parochies Epen, Mechelen en Slenaken.

Het Latijnse Aartsbisdom Trivandrum is gevestigd in de stad Trivandrum, de hoofdstad van de zuidwestelijke staat Kerala in India. Het aartsbisdom werd opgericht in 1937 en heeft zich sindsdien ingezet voor de belangen van de lokale bevolking. In 1960 werd de Trivandrum Social Service Society (TSSS) opgericht door de bisschop van Trivandrum. De TSSS is betrokken bij verschillende activiteiten op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, armoedebestrijding en gemeenschapsontwikkeling. Het heeft bijvoorbeeld verschillende gezondheidscentra opgericht en organiseert medische kampen om medische zorg te bieden aan de minderbedeelden en armen.

Daarnaast heeft de TSSS verschillende educatieve programma's opgezet om kansarme kinderen te helpen. Het heeft bijvoorbeeld scholen opgericht en biedt ook studiebeurzen aan voor getalenteerde studenten die zich geen onderwijs kunnen veroorloven.

De TSSS heeft ook een aantal initiatieven opgezet om de armoede te bestrijden en de levensstandaard van de lokale bevolking te verbeteren. Het verstrekt bijvoorbeeld microkredieten aan vrouwen om hun eigen bedrijven op te zetten en hun gezin te ondersteunen.

De TSSS werkt nauw samen met de lokale overheid en andere organisaties om de sociale dienstverlening te verbeteren en de gemeenschap te ondersteunen.

Fr. Ashlin Jose vertelt: "de lokale bevolking bestaat grotendeels uit traditionele vissers. De zee en het strand nemen een centrale rol in hun leven in. De katholieke gemeenschap is niet alleen onderverdeeld in parochies, maar ook in buurtcomités. De mensen binnen een buurtcomité treffen elkaar vaak op het strand. Ze vormen een hechte gemeenschap, waarbinnen men elkaar goed kent. Eventuele problemen worden besproken en men zoekt vaak ter plekke naar oplossingen."

Het dagelijkse leven van de vissers

Nog voor de zon opkomt en de zee opwarmt, zijn er mannen aan het werk die de elementen trotseren. De vissers gaan - afhankelijk van het soort vangst dat ze willen - midden in de nacht of heel vroeg in de ochtend op pad. Het vangen van vis met metalen haken die aan nylondraden hangen duurt het langst, en daarvoor moeten ze diep de zee in. Maar om te vangen met hun netten hoeven ze niet ver te reizen. Een ritje in hun gemotoriseerde boten voor zonsopgang is voldoende. Maar soms gaan ze ook diepzeevissen in grote boten met voedsel en water om 10 dagen op zee te overleven. Als ze 's morgens terug zijn, wordt de boot naar de wal getrokken door de vissers, die er in groepen van vier op uit trekken en de last, de kosten, de winst en het verlies delen. Er zijn dagen dat ze gezegend zijn met overvloed, maar op andere dagen keren ze met lege handen terug. Het dagelijkse leven van de vissers is zwaar, maar voor de vissersgemeenschap in Trivandrum is het vissersbestaan meer dan alleen een beroep, het is een manier van leven en een belangrijk onderdeel van hun identiteit en cultuur.

Een belangrijke reden waarom de vissers in Trivandrum zoveel waarde hechten aan hun vissersbestaan is vanwege de nauwe band die ze hebben met de zee en de natuur. Voor de vissers is de zee niet alleen een bron van inkomsten, maar ook een belangrijke bron van voedsel, cultuur en traditie. Ze hebben een diepgeworteld respect en liefde voor de zee en zien zichzelf als rentmeesters van deze natuurlijke bron.

Daarnaast is het vissersbestaan ook een belangrijk onderdeel van de sociale structuur en gemeenschap in Trivandrum. De vissers werken vaak in groepen en werken samen om een goede vangst te verkrijgen. Het werk op zee vereist teamwork, discipline en een sterke fysieke en mentale kracht, wat heeft geleid tot een sterk gevoel van gemeenschap en saamhorigheid onder de vissers.

WhatsApp Image 2023-05-04 at 15.45.22.jpg

v.l.n.r. : Fr. Shaji Silva, Elianne van den Heuvel, Fr. Ashlin Jose, kapelaan Marthoma

bottom of page