top of page
Gadiot peru.JPG
Zr. Christianne Gadiot op bezoek in haar geboortestad

Het was alweer vier jaar geleden dat zuster Christianne Gadiot, van oorsprong een ‘Remunjs maedje’ (= Roermonds meisje), voor het laatst het Missiebureau bezocht. Het was dan ook een hartelijk weerzien met deze bevlogen Medische Missiezuster uit Peru.

Onder het genot van een kop hete thee startte zuster Gadiot haar laptop op. Ze wilde ons graag een presentatie laten zien, die ze voor de gelegenheid had samengesteld en nam ons mee naar haar geliefde stad Lima. In 1996 was zij daarheen, als Medische Missiezuster, vertrokken. Ze vertelde ons over haar dagelijkse werkzaamheden; de zorg voor aidspatiënten en lichamelijk gehandicapte kinderen. Daarnaast is zij betrokken bij diverse onderwijstaken, zoals de communievoorbereiding. Althans, dat waren haar werkzaamheden totdat corona uitbrak, zo bleek.

Corona heeft, ook in Peru, veel verdriet gebracht. Laten we stilstaan bij de vele slachtoffers, waaronder ook vrienden van zr. Christianne. Maar ook de sluiting van de scholen en de quarantaine heeft voor veel ellende gezorgd. “Opeens stonden we voor heel andere uitdagingen,” zo vertelde zr. Christianne ons. “Het ontbrak veel mensen aan de basisbehoeften. Dit terwijl de supermarkten juist veel voorraden overhielden. Deze werden naar ons gebracht om ze onder de bevolking te distribueren. Maar dat zorgde vaak weer voor nieuwe uitdagingen. Zo werden honderden dozen met bevroren mango’s afgeleverd. Zie die maar te verdelen voordat ze ontdooid zijn.” Zelf liep de zuster met een kleine boodschappenwagen de wijk door om iedereen te voorzien van rijst, aardappelen, zout, uien, luiers en alles wat er voorhanden was. Ook werden twee voedselbanken voorzien van basis-ingrediënten.

 

Even viel het gesprek stil. Zr. Christianne was in gedachten bij Mariafe, een jong meisje met de aandoening spina bifida, een open ruggetje. Dankzij behandeling kon zij, vóórdat corona uitbrak, met behulp van een looprek lopen, maar haar behandeling werd vanwege de corona-uitbraak stopgezet. En nu is zij deze vaardigheid helaas verloren. ‘Zij is niet de enige”, merkt zr. Christianne op, “meerdere kinderen liepen een achterstand en een terugval op door corona.” Ons gesprek werd besloten met een bijzondere foto. “Ach ja, soms hebben we ook gelachen. Zoals die ene keer toen tientallen knuffels bij mij werden ingeleverd en allemaal na een wasbeurt aan mijn waslijn hingen te drogen. Een vrolijk gezicht.” Zr. Christianne zal binnenkort terugkeren naar Lima. Ze hoopt dat corona niet meer zo heftig zal toeslaan en dat ze haar werkzaamheden weer volledig kan oppakken. Wij zullen voor haar bidden en haar ondersteunen naar het mogelijke.

image00001 (5).jpeg
waslijn met knuffels.JPG

Zr. Christianne op bezoek bij het Missiebureau

De waslijn van Zr. Christianne hangt vol met pasgewassen, gedoneerde knuffels

Dak op de kerk

Malawi

image00001 (1).jpeg

Aartsbisschop Msusa

Malawi

conventie

Ontmoetingsbijeenkomst

Bisdom Roermond

bottom of page