Image by Hermes Rivera
Internationale dag tegen de mensenhandel

De internationale dag tegen de mensenhandel werd in 2013 door de VN ingesteld. Het doel van deze dag was om "meer bewustzijn te creëren voor de situatie van slachtoffers van mensenhandel en om hun rechten te bevorderen en te beschermen".

Volgens het zogeheten "Protocol van Palermo", dat op 15 november 2000 in New York is aangenomen, bestaat het verschijnsel mensenhandel uit het commercialiseren, tot slaaf maken en uitbuiten van mensen alsof het handelswaar is. Zelfs met instemming van het slachtoffer worden deze handelingen als een misdrijf aangemerkt.

Volgens de VN worden elk jaar ongeveer 2 miljoen, vooral kwetsbare, mensen het slachtoffer van mensenhandel. Vrouwen worden het zwaarst getroffen: in 2018 waren zeven van de tien slachtoffers die wereldwijd werden opgespoord, vrouw. Ook migranten zijn bijzonder kwetsbare groepen en vertegenwoordigen een aanzienlijk percentage van de slachtoffers op mondiaal niveau.

Paus Franciscus roept de Kerk op aandacht hieraan te besteden en zich in te zetten op het gebied van preventie, bewustwording en aanpak van de mensenhandel.

Blauwe hart

Het blauwe hart staat voor het verdriet van de slachtoffers van mensenhandel en herinnert ons aan de kilheid van degenen die medemensen kopen en verkopen. Het gebruik van de blauwe VN-kleur toont ook de inzet van de Verenigde Naties om deze misdaad tegen de menselijke waardigheid te bestrijden. Door het "delen" van het Blauwe Hart brengt u mensenhandel meer onder de aandacht en vergroot u de zichtbaarheid van slachtoffers.

Download het blauwe hart hieronder en deel het via sociale media: