Nieuwsarchief

Dinsdag 11 februari 2020                                                                                                                         

Missiemuseum Steyl luidt noodklok

Vanwege de bijzondere band die zowel het Missiebureau als het Missiemuseum Steyl heeft met "onze" missionarissen spraken we vandaag met de heer Hein Jacobs, penningmeester van het Missiemuseum over de dreigende sluiting.  Als er geen financiële hulp komt, moet het museum komend najaar de deuren sluiten. 

Het Missiemuseum in Steyl is een officieel erkend museum met jaarlijks 16.000 bezoekers. Het museum ontstond eind 19e eeuw, toen missionarissen van Steyl uitgezonden werden en voorwerpen opstuurden uit de landen waar ze werkten. Een bezoek aan het Missiemuseum is een bijzondere ervaring. U treft er een overweldigende hoeveelheid volkenkundige voorwerpen, 1500 opgezette dieren en een imposante, kleurrijke verzameling vlinders, kevers en andere insecten aan. Dit alles in een opstelling zoals gebruikelijk aan het einde van de negentiende eeuw: metershoge vitrines, een open diergroep die doet denken aan de ark van Noach en wanden vol kastjes in het insectenkabinet. Deze historische inrichting maakt het museum uniek; het museum is zelf een museum geworden.

 

Sinds 1931 heeft het museum een gebouw tegenover het Missiehuis van de paters S.V.D. in Steyl.Het museum wordt momenteel gerund door de Stichting Missiemuseum Steyl, die de collectie van het klooster St. Michael eind 2018 officieel in bruikleen heeft gekregen. Naast entreegelden krijgt het museum ‘tijdelijke’ financiële hulp van het Missiehuis en een beperkte subsidie van de gemeente Venlo. Dit is echter niet voldoen om het museum overeind te houden.

De kans is reëel dat het museum per 1 november de deuren moet sluiten. Op die datum gaat de huidige conservator met pensioen en er is geen geld om een nieuwe aan te stellen. Het museum draait grotendeel op vrijwilligers, maar volgens de stichting vraagt het beheer en het behoud van de kwetsbare en kostbare collectie ook om deskundigheid. De stichting hoopt dat de gemeente Venlo bereid is om alsnog aan het voortbestaan van het museum bij te dragen.

Hoe-lang-nog-1038x576.jpg