top of page
124434712_1791207171060629_2402416018706
Update Noodhulp Filipijnen -november 2021

In november 2020 werd het eiland Luzon op de Filipijnen getroffen door drie zware orkanen. Grote gebieden raakten overstroomd en er vielen vele slachtoffers te betreuren. De Mission Society of the Philippines startte een hulpactie en vroeg het Missiebureau om ondersteuning. 

Naast directe noodhulp, waaronder voedselpakketten en water, was er ook een enorme behoefte aan hulp bij het herstel van de beschadigde huizen en gebouwen. Door COVID-19 kon deze hulp lang niet tot stand komen. Afgelopen weken konden de hulptroepen eindelijk het eiland bereiken en werd een start gemaakt met de wederopbouw. Fr. Marc Calo, msp - oud missiesecretaris van het bisdom Roermond-, stuurde ons het volgende beeldmateriaal. De noodzakelijke materialen konden dankzij uw hulp aangeschaft worden. Heel veel dank hiervoor. 

November 2020, noodoproep van oud-missiesecretaris Marc Calo voor de slachtoffers van de recente drie grote orkanen op de Filipijnen.

 

Binnen een paar weken troffen drie orkanen, Quinta, Rollie en Ulysses, meerdere provincies op het eiland Luzon op de Filipijnen. Zij lieten een spoor van vernieling achter. Grote gebieden raakten overstroomd met als triest resultaat vele slachtoffers en heel veel schade. 

Hulp

Hulp is op gang gekomen via onder andere de Mission Society of the Philippines. Zij hebben direct contact opgenomen met de lokale parochiepriesters in het getroffen gebied.  Zo belde Fr. Marc eergisteren met Fr. Fredel Agatep, pastoor van Piat, Cagayan. Piat en omgeving behoort tot de ergst getroffen gebieden en is nog overstroomd. Fr. Agatep: "We hebben een enorme behoefte aan basisvoorzieningen zoals schoon drinkwater, voedsel en sanitaire voorzieningen". Om hierin te kunnen voorzien vraagt hij om donaties. Hij zal zorgen dat er hulpgoederen in de nabije stad Tuguegarao gekocht worden en zo rechtstreeks bij zijn parochianen terecht komen.

Wederopbouw 

Fr. Agatep geeft ook aan dat er hulp op de lange termijn nodig is voor de wederopbouw van de parochie gemeenschap. Er zijn vele verwoeste huizen, boerderijen en kerken.

 

Directe hulp

De Mission Society of the Philippines is al gestart met het leveren van directe hulp. Aanstaande donderdag worden de eerste hulpgoederen zoals rijst, kleding, voedsel en schoon drinkwater rechtstreeks naar de provincie Rizal gebracht, dichtbij het getroffen gebied. Van hieruit worden de hulpgoederen door parochianen van de MSP uitgedeeld aan de vele slachtoffers in het getroffen gebied. 

Wij doen een oproep voor hulp aan het Missiebureau Roermond. Zowel  hulp op korte termijn, maar ook op lange termijn gezien de

noodzakelijke wederopbouw  Dit is een voortdurende crisis, dus alle hulp is welkom.

Gesprek met Fr. Marc Calo, msp over de gevolgen van de orkanen en de verleende noodhulp

piat parish.jpg
first response.jpg
bottom of page