top of page
Dak op de kerk.JPG
Een dak op de kerk

Eind november vorig jaar ontvingen wij een verzoek tot financiële ondersteuning voor het dak van de in aanbouw zijnde Sint Louiskerk van de Sint-Ceciliaparochie in het bisdom Mzuzu (Malawi). De stenen die voor de bouw van de kerk nodig waren, werden door de vele parochianen zelf gemaakt. Maar de middelen voor een dak ontbraken. De eucharistie werd er wel al gevierd, maar deze werd herhaaldelijk onderbroken door een hevige stortbui. Dankzij het Missiebureau kon het erop gelegd worden.

De katholieke kerk arriveerde in 1901 in Malawi. Van 1901 tot 1922 waren er ongeveer zeven parochies. Anno 2022, zijn er bijna 180 parochies met bijna honderd zustergemeenschappen, acht pastorale centra, drie catechetische centra, 610 catecheten en bijna driehonderd priesters. De Kerk in Malawi is sterk gegroeid in aantal gelovigen, infrastructuur en vorming. Zij is zichtbaar jong en levendig dankzij de inzet van de eerste missionarissen en lokale priesters van vandaag. In de plattelandsgemeenschappen is de Kerk sterk afhankelijk van het werk van catechisten. Zij besteden hun tijd aan geloofsonderricht, bereiden kinderen en volwassenen voor op het doopsel en jongeren op het huwelijk, bezoeken zieken en ouderen en coördineren pastorale programma’s. “Zonder catechisten zou de Kerk in de plattelandsgemeenschappen niet bestaan”, aldus Petros Mwale, pastoor van de Sint-Ceciliaparochie.

Deze parochie werd opgericht in 2017 en bestaat uit maar liefst 25 hoofdkerken en 47 kleinere kerken. De parochie strekt zich uit over een gebied van zestig kilometer. In het deel van de parochie waar nu de kerk is gebouwd, was voordien helemaal geen kerk. De afstand naar de andere kerken was te groot en alle eucharistievieringen vonden plaats onder een grote boom. Al vrij snel werd de wens voor een kerkgebouw uitgesproken. Parochianen werden uitgenodigd om zand te verzamelen en om bakstenen te fabriceren. Ze gaven enthousiast gehoor aan deze oproep. In 2020 werd gestart met de bouw van de kerk. Helaas ontbrak het aan voldoende middelen om de kerk te voorzien van een dak. Ondersteuning vanuit het Missiebureau bood uitkomst. “En zo”, besluit de pastoor zijn dankbrief, “kon er eindelijk een dak op de kerk geplaatst worden. Dankzij het dak kunnen we nu ook verdergaan met de afwerking van de binnenkant van de kerk. Hiervoor zijn de parochianen zelf verantwoordelijk. Het is hún werk en zij staan te popelen om deze verder af te maken. Dank aan de vele sponsoren die ons geholpen hebben. Wij zullen voor hen bidden.”

dak op de kerk 3.JPG
Dak op de kerk 2.JPG

De eerste golfplaten liggen al op het dak van de kerk als de groepsfoto voor de rapportage wordt gemaakt. 

Eén van de bonnetjes voor de materialen.

image00001 (5).jpeg

Zr. Christianne Gadiot

Peru

image00001 (1).jpeg

Aartsbisschop Msusa

Malawi

conventie

Ontmoetingsbijeenkomst

Bisdom Roermond

bottom of page